Kiedy na naszym talerzu znajdzie się już aromatyczny i chrupiący kawałek mięsa, chcielibyśmy, by wszystko wypadło idealnie. Musimy więc odpowiednio i starannie dobrać dodatki, dzięki którym smakować ono będzie jeszcze lepiej. Spośród wielu pysznych możliwości, na szczególną uwagę w kategorii dodatków zasługuje – sos.
Które sosy najlepiej smakować mogą w połączeniu z naszymi przysmakami z grilla? Możliwości jest całe mnóstwo! Do przygotowania niektórych wykorzystać możemy tłuszcz wyciekający z naszego mięsa podczas grillowania. Do przyrządzenia innych sięgnąć możemy po oliwę z oliwek, i w ten sposób zaserwować doskonały - sos czosnkowy z chilli:
Sos czosnkowy z chilli
Składniki:
- 1 cebula szalotka
- 6 ząbków czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 100 g Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
- 100 ml śmietany
- 1 czerwona papryka chili
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej na patelni oliwie, na której przygotowywane było wcześniej mięso, podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojoną w kostkę paprykę chilli oraz posiekany czosnek. Na końcu smażenia do sosu dolej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.
- Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i doskonale doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.
- Wszystko gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Zimny sos połącz ze śmietaną i z sosem Hellmann"s, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos czosnkowy, serwuj na zimno.
Sos, a może… dip?
Różnica pomiędzy sosem a dipem jest niewielka, a jednak znacząca. Sos ma zazwyczaj lekką konsystencję, którą delikatnie polewa się przyrządzone wcześniej potrawy, a jego głównym zadaniem jest podkreślenie doskonałego smaku serwowanego dania. Może być podawany w wersji na ciepło, jak również na zimno. Jest to zasadnicza różnica, na podstawie której określić możemy, czym różni się on od dipu. Konsystencja dipu jest bowiem znacznie gęstsza i służy przede wszystkim przełamaniu potrawy, zazwyczaj smakowo się od niej różniąc. Dip serwowany jest zwykle w osobnym naczyniu, na zimno.
W kuchni amerykańskiej, słynącej ze swojej niepowtarzalnej tradycji grillowej, szczególne miejsce zajmuje sos Barbecue. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z mięsem z grilla smakować może naprawdę wyjątkowo:
Sos Barbecue
Składniki:
- 10 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- ketchup
- 5 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżka cukru brązowego
- pół łyżki curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- ocet
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej cukier w małym rondelku, tak aby powstał karmel.
- Dolej szklankę wody, a następnie dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, by Twój sos zyskał głęboki i wyrazisty smak. Całość zagotuj, tak, by wszystkie składniki dokładnie się rozpuściły.
- Następnie dodaj: przecier pomidorowy, curry, sos sojowy, ketchup oraz whisky. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje, przestań podgrzewać.
- Na końcu dodaj pieprz, ocet oraz posiekaną bazylię do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub zimno, jak również używać sosu jako marynaty.
Grillowo - musztardowo
Zaletą wykorzystania sosu jako dodatku jest fakt, że możemy przygotować go znacznie wcześniej i przechowywać przez pewien czas w lodówce. Powinniśmy również pamiętać, że dodatek sosu może pomóc nam w uzupełnieniu soczystości, które mięso traci w procesie grillowania. Dzięki temu dodatkowi możemy mieć pewność, że nasze danie nie będzie suche.
Idealną bazą do przygotowania pysznego sosu, może być ketchup, jogurt, jak również – musztarda:
Sos musztardowy
Składniki:
- 20 dag musztardy
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 5 dag kaparów
- sok z pomarańczy - świeżo wyciśnięty
Sposób przygotowania:
- W małej ilości ciepłej, zagotowanej wcześniej wody, rozprowadź Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która sprawi, że gotowy sos zyska doskonałego smaku i głębokiego aromatu.
- Kapary opłucz, a następnie połącz z musztardą.
- Wszystko wymieszaj i dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotowy sos musztardowy, podawaj jako dodatek do mięs lub jaj.
Czas więc sprawdzić, który sos smakować nam będzie najbardziej – smacznego grillowania!
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/w-dobrym-sosie-na-grillu